Restauratie Belfort Ieper en draak Margriet compleet
27 januari 2022 

Restauratie Belfort Ieper en draak Margriet compleet

Midden februari staat er iets bijzonders te gebeuren in het hartje van Ieper. Na maanden restaureren, verdwijnen de stellingen rondom de bekende Belforttoren. Het stokpaardjedraakje van de toren? Margriet de Belfortdraak die een boodschap heeft voor de Ieperlingen van de toekomst.

Sinds oktober 2020 is er maar weinig te zien van het prachtige Belfort van Ieper. De toren stond tot aan de spits in de stellingen. De geliefde draak Margriet zocht tijdens de restauratie onderdak in het Yper Museum. Ook de 49 (!) klokken van de beiaard moesten even weg ruimen voor de werken. Na de terugkeer van de klokken en Margriet is het nu eindelijk tijd voor de onthulling van het "nieuwe" Belfort. Vanaf 15 februari zal de Belforttoren opnieuw in al haar glorie te bewonderen zijn.

De Belfortkatten

Voor de restauratie van het Belfort rekende de stad op de bevolking in en rond Ieper. Op de fries van de toren staan kopjes die de werklieden in hun originele staat herstelden. Drie van die beeldjes waren echter zodanig afgesleten dat het architectenteam het raden had naar hun originele vorm. Daarom deed de stad een algemene oproep om een kattenkopje te ontwerpen. Een mooie verwijzing naar Ieper als kattenstad.

In klei, in steen of met een 3D-print: wie dat wou kon dus een kattenkopje ontwerpen. Uiteindelijk koos het restauratieteam in samenwerking met het Yper Museum drie ontwerpen:

  • Slapende Kat - Ontworpen door Chihiro Kondo
  • Fiere Huiskat - Ontworpen door Marc Leplae
  • Guitige Kat - Ontworpen door Manuel Mourisse

Belfortdraak Margriet

Schuilt er een boodschap van onze voorouders in de buik van Margriet? Op die vraag kreeg het Yper Museum in het najaar van 2021 een antwoord. Helaas, geen boodschap. Dat weerhield het team er echter niet van om zelf een boodschap in de buik van de gouden draak te stoppen. Ook hiervoor organiseerde het Yper Museum een wedstrijd.

In totaal stuurden negentien Ieperlingen een tweet in. Daaruit werden er drie gekozen en uiteindelijk was het aan de Ieperlingen zelf om de winnende tweet te kiezen. Ivan Vanherpe is de man die de toekomstige generaties toespreekt:

Ieperling daar,
op de schubben van mijn lijf
voel je de eelt van de tijd,
klauwen en krassen
verhalen van vechten en pijn.

In mijn blik lees je
herstel en hoop,
veerkracht van generaties,
heropbouw, pijn en kracht,
trotse tentakels van strijd.

Vooraleer Margriet deze prachtige boodschap naar binnen peuzelde, onderging ze een grondige opknapbeurt. De draak werd hier en daar opgeknapt en opnieuw bekleed met bladgoud. Sinds 1 december siert ze weer de top van de Belforttoren.

Na maanden timmeren, voegen en schilderen is het Belfort, dat sinds 1999 behoort tot het UNESCO Werelderfgoed, vanaf 15 februari in een nieuw jasje te bewonderen. De skyline van Ieper zal weer compleet zijn!Over de schrijver
Reactie plaatsen