Ontdek de vele troeven van onze landelijke omgeving

Onze Bed & Breakfast is de perfecte uitvalsbasis om Boezinge, Ieper en omstreken te verkennen. Trek je wandelschoenen aan of spring op de fiets om het rijke oorlogsverleden in de regio te ontdekken. Of volg één van de vele fietsroutes in de buurt die je een verrassende kijk op de landelijke omgeving bieden. Trek er ook op uit met de auto en maak kennis met tal van pittoreske Westhoekdorpjes. Met onderstaande tips is je vakantie zo gevuld!

Wandelen

Instappunt Noord

Daar waar de windmolens de horizon sieren, staat het Klein Zwaanhof. Deze hoeve ligt op twee Britse loopgraven die dateren uit 1915 en 1917, en vormt het startpunt voor jouw verkenning van een stukje frontgebied in het noorden van de Ieperboog. 

De wandeling van 2,8 km voert je mee langs een reeks herdenkingsbomen die de geallieerde frontlijn voorstellen. Op de route kom je ook twee militaire begraafplaatsen tegen: Colne Valley en Caesar's Nose.

Yorkshire Trench & Dug-Out vormt het hoogtepunt van deze wandeling. Via het Schrijverspad wandel je richting de gerestaureerde loopgraaf die pas in 1992 werd ontdekt. De geschiedenis ligt hier vlak aan je voeten en laat een diepe indruk na.

Sas van Boezinge & Fort Saint-Nicolas

Op een kleine 5 kilometer van onze B&B vind je het Sas van Boezinge. Dit historische verkenningspunt paalt aan het natuurgebied Fort Saint-Nicolas. Dit gebied is sinds 2013 eigendom van Natuurpunt Westland. De organisatie toverde het verwilderde gebied om tot een paradijs voor waterdieren, zangvogels, spechten, hazen én wandelaars.


Start je wandeling bij het Sas dat rond 1640 werd gebouwd op het kanaal Ieper-IJzer. In het Sas konden boten een hoogteverschil van 7 meter overbruggen en dat was best uniek voor die tijd. Nabij het Sas werd een fort gebouwd om de strategische ligging ervan te beschermen. Het Sas en Fort Saint-Nicolas zijn sinds 24 november 1995 beschermd monument. 


Voor heel wat lokale wandelaars is het Sas van Boezinge de ideale plaats om even tot rust te komen in de natuur. Ook jij bent er van harte welkom! Ga zeker op zoek naar het verlaten groene Volkswagenbusje. Waar het busje precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk werd het er ooit geplaatst als schuilplaats om van daaruit op eenden te jagen. Nu is het vooral een plaats waar je als wandelaar even halt kunt houden om van de prachtige omgeving te genieten. 

Nog meer wandeltips in de buurt

Drie Grachtenwandelroute in Merkem (6,5 km)
Erfgoedwandelroute in Lo (2,4 km)

Galgebossenwandelroute in Elverdinge (6,5 km)

Stadswandelroute in Ieper (6,6 km)
Bakelandtpad in Langemark (10,5 km)

Fietsen

De Westhoek, een paradijs voor fietsliefhebbers

In de Westhoek vind je tal van fietsroutes die je langs de prachtigste plaatsen voeren. Onze Bed & Breakfast ligt strategisch tussen twee knooppunten (26 en 64). Via deze knooppunten kan je het centrum van Ieper op drie manieren bereiken: langs het water (9 km), door de fietstunnel (6 km) of via de Pilkemseweg (5 km).


Westtoer stelde ook een 'Back2Front-route' samen. Deze fietsroute start bij onze B&B en neemt je gedurende 38 km mee op pad. Op de achterzijde van de folder vind je een bondige uitleg over de bezienswaardigheden die op de route liggen. De fietsroute ligt bij aankomst gratis voor je klaar!


Tot slot inspireren we je graag met onze eigen fietsbrochure waarin je tal van leuke tips vindt om de omgeving per fiets te ontdekken. Ook stelden we twee eigen fietsroutes samen die starten en eindigen bij onze B&B: eentje voor de natuurfanaten en eentje voor de lekkerbekken. Je kan de brochure gratis downloaden via onze homepage.

Onze favoriete fietsroutes

Bezoekerscentrum Jules Destrooper & Lo (49,8 km)

Natuurgebied De Blankaart (36,9 km)

Back2Front Route (38 km)

Ieperboogroute (36 km)

Vredesroute (45 km)

In de buurt

Ieper, het bruisende

hart van de Westhoek

De middeleeuwse Lakenhallen, de imposante Menenpoort en de prachtige Grote Markt: in de Kattenstad spring je van het ene hoogtepunt naar de andere. Ontdek, herdenk en geniet!

Zeker doen in Ieper

Last Post

Elke avond om 20 uur vindt de Last Post plaats onder de Menenpoort waar de namen van 54.896 vermiste soldaten op de muren prijken.

In Flanders Fields Museum

In de Lakenhallen vind je het In Flanders Fields Museum dat op een interactieve manier het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de regio brengt.

Yper Museum

Nog in de Lakenhallen leer je meer over 11 eeuwen Ieper en de Westhoek in het Yper Museum. Naar aanloop van de Kattenstoet in 2022 kan je er nu de tijdelijke tentoonstellingen 'Poes' en 'De Geknipte Kat' bezoeken. Een aanrader voor wie Ieper als Kattenstad wil ontdekken! 

Vestingen

De Vestingen van Ieper zijn de best bewaarde in België. De Vestingroute (4,5 km) is de perfecte manier om de Vestingen te verkennen.

De Kazematten

De Kazematten deden ooit dienst als opslag- en schuilplaats. Nu is het de thuis van de gelijknamige stadsbrouwerij

Op stap in de ruime omgeving van Boezinge

Langemark-Poelkapelle

Van de Duitse militaire begraafplaats en het Vredesmonument tot de Canadien: tal van monumenten en begraafplaatsen zijn stille getuigen van het oorlogsverleden van deze groene plattelandsgemeente. Bezoek de vele bezienswaardigheden of neem je fiets mee en volg de volksverhalenroute. De geïllustreerde luisterzuilen onderweg vertellen je de mooiste verhalen. In het Algemeen Nederlands of in het sappig West-Vlaams dialect: die keuze is aan jou!

Lo-Reninge

In de Luilekkerstad van België leer je wat genieten is! Laat je leiden door de geur van de wereldbekende Jules Destrooper koekjes, dompel je onder in de lokale kunstwereld en bezoek tal van pittoreske plaatsen die je meer leren over de geschiedenis van de streek. Neem je fiets mee en volg één van de vele fietsroutes zoals de IJzerbroekenroute (41 km), Niemandswater (45 km) of de Boterlandroute (44 km). 

Merkem

Dit rustige polderdorp ligt goed verborgen in de IJzervallei en charmeert met de natuurpracht van de Broeken. Ga op stap en bezoek de Beukelaremolen, de enige overblijvende en nog werkende molen in Merkem dat er ooit 7 telde. Ook hier loeren de verhalen uit de Eerste Wereldoorlog om de hoek. Zo vind je in de Kloosterstraat de Epernonbunker waar 18 Belgische soldaten het leven lieten na een Duitse tegenaanval.