De katten van Ieper en onze kat van Boezinge
18 januari 2022 

De katten van Ieper en onze kat van Boezinge

“Geen Kattenstoet in 2022”. Oh, dat vind ik zo’n tegenslag. Want ik ben een grote liefhebber van katten, van kattenstad Ieper en van de driejaarlijkse Kattenstoet. Maar bij B&B Back2Front blijft het kattenthema wél bestaan.
 

 Misschien is het omdat ik Katja heet en je dus al in mijn naam ‘kat’ hoort. Misschien komt het omdat ik katten zo’n schattige dieren vind. Maar wellicht is het omdat het altijd weer zo indrukwekkend is. De driejaarlijkse Kattenstoet op de tweede zondag in mei trekt iedere keer weer tienduizenden bezoekers en daar ben ik er ook graag één van.

(Af)geblazen
 
45 edities zijn er al geweest, de meest recente was in 2018. Het is dan altijd weer één en al kat en poezeligheid in en rond Ieper. Het begint zelfs al een dag vóór de eigenlijke Kattenstoet door de Ieperse straten trekt. En ook na de stoet blijft het katjes geblazen. Na de stoet is het een gejoel van jewelste op de Ieperse Grote markt waar mensen proberen om een van de felbegeerde pluchen katjes te vangen die de stadsnar vanop de Ieperse Halletoren naar beneden gooit. Kortom: het is leuk, mooi en plezant iedere keer.

Stoet met geschiedenis
 
De eerste stoet ging uit op 13 maart 1938. Alles draaide toen rond een nar met enkele ereknapen die een pluchen kat droegen van het Ieperse stadhuis naar het belfort. Sindsdien is de stoet uitgegroeid tot een echt spektakel. Vanaf 1955 werd de Kattenstoet een grote folkloristische stoet met praalwagens en katten in allerlei maten en soorten.

Minneke Poes
 
Vaste waarden zijn de Koninklijke Harmonie Ypriana, vlaggenzwaaiers en heel vele figuranten die zich de ziel uit hun lijf dansen en spelen om zo de geschiedenis van de kat en van Ieper uit te beelden. Voor 2022 zou de reus Pietje Pek onder handen worden genomen, wordt de Belfortwagen gerestaureerd en was er zelfs een volledig nieuwe wagen aangekondigd (Middeleeuwse gekte). Helaas zal dat voor later zijn. Ook hét pronkstuk van de stoet, de reus Minneke Poes, blijft op stal. ‘Ons’ Minneke Poes is echt een  pronkstuk – zeker sinds ze in 2003 in een nieuw kleedje is gestoken. Ken je de Ieperse reuzenkat niet? Minneke Poes staat ook op de Ieperse Monopoly editie die uitkwam in 2021. Dat gezelschapsspel is trouwens een aanrader als je komt logeren bij ons in Boezinge. Je komt meteen volledig in de ban van Ieper als Vredesstad én als Kattenstad.

Ideetje voor kattenliefhebbers
 Bij de Dienst Toerisme van de stad Ieper kun je terecht voor ‘Kattenjacht’: een toffe gezinsspeurtocht en een gezelschapsspel voor thuis (of om te spelen in onze B&B natuurlijk). Al spelend kun je Ieper en de geschiedenis van de Kattenstad ontdekken. Je komt langs de leukste plekjes van de stad en je bent ongeveer anderhalf uur zoet met deze toffe zoektocht van drie kilometer die start op de Grote Markt van Ieper.
 De tocht kun je zowel spelen via een app als via een papieren versie. In de toeristische dienst van Ieper en bij het Yper Museum kom je er alles over te weten.

Onze eigen mascotte
 
Wist je dat B&B Back2Front ook een eigen kattenmascotte heeft? Misschien zag je haar al op onze sociale media: onze eigenzinnige zwarte kat die graag op de oprit onze gasten voor onze B&B en de vakantiewoning verwelkomt.
 Negen jaar is ze en ze heet Kittymix. Een rare naam, zeg je? Het is de naam die onze B&B-gasten voor haar hebben uitgekozen. Vandaar dat onze Kittymix een echte B&B-kat is. Ze hóórt gewoon bij Back2Front. En ze kan niet wachten om je al miauwend en spinnend welkom te heten als jullie voor een poezelig plezant verblijf naar Boezinge komen.

Wil je alvast onze Kittymix even bekijken? En op de hoogte blijven van activiteiten en evenementen in en rond Ieper en Boezinge in 2022? Like dan onze Facebook-pagina https://www.facebook.com/bbBack2Front
Over de schrijver
Reactie plaatsen