Back2Front viert 10e verjaardag met straffe stoten en unieke boekingsacties
25 juni 2021 

Back2Front viert 10e verjaardag met straffe stoten en unieke boekingsacties

Een decennium lang gasten uit binnen- en buitenland mogen ontvangen in één van de mooiste regio’s die België te bieden heeft: dát kan niet onopgemerkt voorbij gaan! Katja Denyft startte in 2011 een eigen bed & breakfast in het idyllische Pilkem. In het middelpunt van de oorlogsgeschiedenis, de historische loopgraven en de tientallen soldatengraven biedt ze haar bezoekers een oase van rust. “Back2Front is geen museum en dat is een bewuste keuze geweest. Na een hele dag vol indrukken willen we dat mensen hier tot rust komen”, steekt de uitbaatster van wal.

Het was in 2005 dat Katja samen met haar man Sandy verhuisde naar Pilkem, een gehucht van Boezinge dat op zijn beurt weer een deelgemeente van Ieper is.

“In eerste instantie was het niet de bedoeling om hier een gastenverblijf te starten. Toch ben ik altijd al geïntereseerd geweest in het horecabestaan en vooral in het zelfstandig zijn. Ik had het geluk dat mijn man Sandy mij steunde in die visie en zo gebeurde het dat we tien jaar geleden onze eerste gasten mochten verwelkomen bij Back2Front”, vertelt Katja.

Het openingsweekend was meteen een schot in de roos. “Na een vrij heftige verbouwing van het oude stalgebouw zijn we gestart in het Rally weekend. Aangezien mijn man en ik van Torhout zijn, hadden we geen idee dat het zo druk kon zijn in de streek tijdens de Rally. Na dat weekend is de Rally echter iets geworden waar ook wij elk jaar naar uitkijken.”

Weg van de oorlog

Ook het hele gebeuren rond de Eerste Wereldoorlog was best even wennen voor het duo. “Als je plots woont op een plaats waar je omringd wordt door kerkhoven waar soldaten uit de Groote Oorlog hun laatste rustplaats hebben gevonden, dan sta je daar toch even bij stil.”

Toch ziet Katja zich na al die jaren niet als een expert op het gebied van het oorlogsverleden. “Ik grap altijd tegen mijn gasten dat ze bij mij alleen terechtkunnen voor WOI voor dummies”, lacht ze.

Haar ervaring leert dat de gasten vooral zelf ‘thuiskomen’ met heel wat verhalen over de oorlog. “Na hun bezoek aan Ieper of aan kerkhoven in de streek vertellen bezoekers me graag over hun indrukken. Een bezoek aan bijvoorbeeld het In Flanders Fields Museum komt wel binnen en net daarom vind ik het belangrijk dat mensen na zo’n dag vol – toch wel – gruwel, volledig tot rust kunnen komen bij Back2Front.”

En tot rust komen is zeker geen probleem dankzij de landelijke omgeving van Katja’s B&B. “Pilkem telt heel wat boerderijen en velden. Het is dan ook de perfecte locatie om helemaal zen te worden. Je ziet hier ook onze Schotse Hooglander en Dexter koeien grazen in de wei. En opstaan met zicht op onze Racka schapen, wat heeft een mens nog meer nodig om te ontspannen?”

Trouwe gasten

In die tien jaar tijd wist Katja een trouw klantenbestand op te bouwen. “Je zou denken dat we hier vooral Engelsen ontvangen, maar niets is minder waar. Engelse toeristen belandden hier eerder per toeval omdat ze in het centrum van Ieper geen kamer meer vinden. Maar eens ze ons hebben gevonden, blijven ze wel terugkomen.”

Ook toeristen uit eigen land zakken graag af naar Pilkem voor enkele dagen welverdiende rust. “We hebben echt heel wat trouwe gasten die we de voorbije jaren meerdere malen hebben mogen ontvangen. We zijn hen hier heel dankbaar voor!”

Die trouwe gasten komen ondermeer voor de appeltaart die Katja traditioneel op zondag bakt. Katja lacht: “Ha ja, mijn befaamde appeltaart. Dat is iets wat mensen hebben onthouden uit ‘Met 4 in Bed’. In 2005 hebben we deelgenomen aan dat programma. Tot op vandaag vragen mensen me nog naar die ervaring. Het valt me vooral op dat mensen niet onthouden dat we toen als vierde geëindigd zijn. Wat ze onthouden is dat we hier een B&B uitbaten in een fantastische omgeving en dat ze hier kunnen rekenen op een persoonlijke ontvangst. En de appeltaart, ja, die vergeten ze nooit”, lacht Katja.

Tijdens de coronaperiode schakelde ze noodgedwongen over naar mini-appeltaartjes. “Die kan ik per bubbel serveren, want geen enkel virus houdt mij tegen om mijn gasten in de watten te leggen!”

Jubileumacties

Nu Back2Front tien jaar bestaat, pakt Katja nog de hele maand juni uit met leuke acties en straffe stoten. “In al die jaren tijd hebben we al heel wat moois beleefd met onze gasten. Op onze Facebookpagina post ik dan ook regelmatig enkele van die herinneringen. Voor mij zelf is het ook fijn om op deze manier terug te blikken op 10 jaar Back2Front.”

Elke zondag vind je ook een code op de Facebookpagina. “Met deze code krijgen gasten iets extra tijdens hun boeking in 2021. Wie zich inschrijft op onze nieuwsbrief, ontvangt deze code ook in de mailbox”, legt Katja uit. Zo kon je bijvoorbeeld al een verblijf voor twee personen boeken waarbij één persoon een dag lang mag gebruikmaken van een huurfiets.

“Dankzij de Stad Ieper behoren we tot de Fietsvriendelijke Logies in de streek. We voorzien hier dan ook tal van fietsroutes zodat de gasten meteen weten waar heen te rijden. Wie zelf geen fiets kan meebrengen, helpen we graag aan een huurfiets.”

Daarnaast beschikt Back2Front over het Q-label dat Westtoer geeft aan verblijven waarbij de kwaliteit top is. “Wij willen consequent onze kwaliteit aanhouden zodat gasten weten wat ze bij ons mogen verwachten. Natuurlijk mag je hier ook altijd rekenen op de immer aanwezige West-Vlaamse gastvrijheid!”

Lees hier het artikel over onze tiende verjaardag dat in juni 2021 verscheen in de Krant van West-Vlaanderen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen